Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisali su 18. jula u Bakuu Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u sektoru energetike.

Memorandum predviđa obavezu udvostručenja kapaciteta gasovoda Južni gasni koridor kako bi se u EU do 2027. isporučivalo najmanje 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Povećanje isporuka gasa iz Azerbejdžana doprineće ciljevima diverzifikacije snabdevanja iz plana RipauerIJu (REPowerEU) i takođe će pomoći Uniji da okonča zavisnost od ruskog gasa, saopštila je Evropska komisija.

Azerbejdžan je na osnovu pojačane saradnje u energetici već povećao isporuke gasa u EU, sa 8,1 milijardu kubnih metara u 2021. na 12 milijardi u 2022.

Fon der Lajen je rekla da se novim Memorandumom otvara novo poglavlje u energetskoj saradnji sa Azerbejdžanom koji je ključni partner EU za smanjenje zavisnosti od ruskog fosilnog goriva.

"Ne želimo samo da ojačamo postojeće partnerstvo... već i postavljamo temelje dugoročnog partnerstva u oblasti energetske efikasnosti i čiste energije", rekla je predsednica Komisije.

U Memorandumu se navodi da EU i Azerbejdžan imaju zajedničku ambiciju da ubrzaju razvoj i uvođenje kapaciteta za proizvodnju i prenos energije iz obnovljivih izvora.

Cilj je, kako je saopštila Komisija, da se iskoristi sinergija između prelaska EU na čistu energiju i velikog neiskorišćenog kapaciteta Azerbejdžana za energiju iz obnovljivih izvora, posebno kod energije na moru.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson rekla je da Memorandum naglašava stratešku ulogu Južnog gasnog koridora u naporima Brisela za diverzifikaciju.

Simson je rekla i da se saradnja EU i Azerbejdžana ne ograničava samo na isporuke gasa, već se odnosi i na uvođenje obnovljivih izvora i rešavanje problema emisija metana.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Sxc.com