Britanija je dala zeleno svetlo za prvi novi rudnika uglja u poslednjih nekolik decenija, a ta je odluka dočekana oštrim kritikama i ocenom da će je suprotna zacrtanim klimatskim ciljevima.

Iz rudnika Vudhauz sa podzemnom eksploatacijom, koji na severozapadu Engleske planira da otvori rudarska kompanija Zapadna Kambrija, biće vađen koksni ugalj za čeličane, a ne za proizvodnju električne energije. Rudnik bi trebalo da stvori oko 500 novih radnih mesta.

Projekt, koji je predstavljen još 2014. godine, kritikovali su opozicione partije i klimatske aktivisti i organizacije, poput Grinpsa, ali i nezavisna savetodavna komisija britanske vlade.

"Ugalj će biti korišćen za proizvodnju čelika i morao bi inače da se uvozi. Neć biti korišćen za proizvodnju struje", izjavio je jedan portparol ministarstva za socijalno stanovanje i lokalne samouprave, nakon što je šef tog resora Majkl Gav izdao dozvolu za izgradnju rudnika.

On je rekao da rudnik plaira da radi bez štetnih emisija ugljendioksida i da će doprineti zapošljavanju lokalnog stanovništva, ali i britanskoj privredi.

Planovi pokazuju da će najveći deo uglja iz budućeg rudnika namenjan izvozu u kontinentalnu. Projektna dokumentacija predviđa da, posle pet godina rada rudnika, više od 80% uglja preko luke na britanskoj istočnoj obali bude izvezeno u inostranstvo.

Gasovi sa efektom staklene bašte koji nastaju sagorevanjem uglja u čeličanama ili elektranama, najveći su pojedinačni uzrok klimatskih promena, i zato se odricanje od tog fosilnih goriva smatra ključnim za postizanje klimatskih ciljeva.

Stručnjak sa UCL instituta za održive resurse Pol Elkins ocenio je da rudnik nema nikakvog smisla ni u ekološkom ni u ekonomskom smislu.

"Odobriti njegovo otvaranje ujedno ruši i ugled Britanije kao globalnog lidera u klimatskoj akciji i otvara prostor za vrlo opravdane optužbe za licemerje. Govoriti drugim da se odreknu uglja, a sam to ne činiti", rekao je Elkins.

Velika Britanija je usvojila zakone koji propisuju da do 2050. godine emisija štetnog ugljen-dioksida treba da bude ravna nuli.  

Šef vladine nezavisne Komisije za klimatske promene, Džon Gamer, takođe je kritikovao vladinu odluku da odobri rudnik. "Napuštanje uglja je najjasniji deo globalnih napora u pravcu nulte štetne emisije. Ova odluka povećava globalne emisije, naveo je Gamer u saopštenju.

Kritičari vladine odluke upozorili su i da u industriji čelika opada potražnja za ugljem, pošto se sektor postepeno prelazi na upotrebu vodonika kao energenta za visoke peći.

Rudarski kompleks, površine oko 23 hektara, treba da bude izgrađen za dve godine a trškovi su 2019. procenjeni na 165 miliona funti. Planirano je da rok eksploatacije bude 50 godina.

Rudnik će snabdevati čeličane u Britaniji i u zapadnoj Evropi i kada za pet godina bude dostigao punu proizvodnju, zapošljavaće oko 500 ljudi, od kojih će 80% raditi u podzemnim kopovima.

U Britaniji, kolevci industrijske revolucije, nekada je u oko 3.000 rudnika radilo 1,2 miliona ljudi. Poslednji rudnik sa podzemnom eksploatacijom zatvoren je 2015. godine

Izvor: Rojters/Euractiv.com

Foto: Pixabay