Vlada Italije sprema se da ublaži propise o lovu kako bi se rešio problem "invazije" divljih svinja, kako ga opisuju poljoprivrednici.

Divljih svinja ima svuda u unutrašnjosti zemlje ali su nedavno viđene i u centru Rima, gde su ih privukle gomile smeća.

Zato se predlaže da hvatanje i klanje divljih životinja bude dozvoljeno u gradskim i zaštićenim oblastima.

U kampanji lova bi mogli da učestvuju lokalni i regionalni policijaci, kao i šumarska policija i lovci sa dozvolama.

Ta mera predviđena je u jednom amandmanu na budžet za 2023, u koji je Rojters imao uvid. Budžet treba da bude usvojen pre kraja godine.

U amandmanu piše i da ulovljene životinje mogu da se jedu, ako zdravstvene vlasti procene da je njihovo meso bezbedno za ljudsku upotrebu.

Udruženje poljoprivrednika Koldireti (Coldiretti) pozdravlja reformu pravila o lovu i ocenjuje je kao preko potrebnu pošto je "Italiju napalo 2,3 miliona divljih svinja u gradovima i na selu".

Predsednik udruženja Etore Prandini (Ettore) rekao je da su divlje svinje "sve bliže" kućama, školama i parkovima, da uništavaju poljoprivredne kulture, napađu životinje na farmama i prouzrokuju nesreće na putevima.

Poslanik partije italijanske premijerke Braća Italije Frančesko Mikeloti (Francesco Mićelotti) rekao je da predviđenoj meri mogu da se protive samo oni motivisani "slepom ekološkom ideologijom" ili oni koji žive u otmenim urbanim zonama.

Lider Zelenih Anđelo Boneli (Angelo Bonelli) međutim smatra da je ta mera dobra za lovački lobi i kaže da se njom krše italijanski ustav i pravila EU o zaštiti prirode.

"Borićemo se u parlamentu ali imamo spremnu žalbu za EU", rekao je Boneli dodajući da je uveren da bi Brisel pokrenuo pravnu proceduru protiv Italija.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Pixabay.com