Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je 16. septembra u Beogradu da je osuda Evropskog parlamenta na račun Budimpešte zbog "namernih i sistematskih napora mađarske vlade" da potkopa evropske vrednosti, "u domenu vica".

"Ne smejemo se jer je to veoma dosadan vic", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U Evropskom parlamentu postoji levičarska većina tako da se, prema Orbanovim rečiman, "ne radi o formiranju objektivnog mišljenja", a usvojeni dokument se može nazvati "pamfletom".

Vučić je Orbanu prethodno u uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Mađarski premijer je rekao da priznanje ne shvata kao odlikovanje za ono što je do sada učinio već za ono što će "od danas činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva".

"Kada sadašnja vlada i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva ispunjavamo staru spoznaju. Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj", kazao je Orban i dodao da dve zemlje povezuju istorija, geografija i viševekovno prijateljstvo.

Prema njegovim rečima, zajednička misija i posao Srbije i Mađarske je da "odbrane južna vrata Evrope".

"Migracije se svaki put ponovo i ponovo pojavljuju u novom obliku", rekao je Orban, dodajući da je zajednička odgovornost, Srba i Mađara, da taj istorijski proces kanališu "u odgovarajući istorijski kanal".

Povodom politike sankcija Evropske unije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini,  rekao je da "niko od nas nije u lakoj situaciji".

Priroda sankcija je takva da se o njima odlučuje na mestima koja su daleko od zemlje protiv koje se uvode, rekao je mađarski premijer i dodao da je Mađarska "bliže sankcionisanoj zemlji Rusiji".

"Evropljani su energetski patuljci koji uvode sankcije protiv energetskog džina. Takva stvar je neuobičajena u istoriji i ne može voditi ka dobrom", rekao je Orban i izrazio želju da se "politika sankcija u Briselu stavi na razumnije temelje".

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je sa premijerom Orbanom dogovorio da saradnju dve zemlje ubrzaju "100 puta" kako se "ne bi gubilo vreme na besmislene birokratske procedure".

Vučić je kazao da je sa Orbanom vodio "važne, najotvorenije razgovore". "Obojica znamo da su narednih šest meseci, do 31. marta, od ključnog značaja za opstanak naših zemalja i nacija. Dogovorili smo se da zajedno radimo na svemu, da sve akcije i saradnju ubrzamo 100 puta. Mi Srbi možemo da se oslonimo na Mađarsku, a Mađarska na Srbiju", kazao je Vučić.

Dodao je da je mađarskom premijeru predočio sa "kakvim problemima" se Srbija suočava, poput pitanja teritorijalnog integriteta.

"Kako je lako poštovati teritorijalni integritet Ukrajine i pozivati se na Povelju UN, a lako zaboraviti da postoji Povelja UN i važeća rezolucija Saveta bezbednosti 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu Srbije", kazao je Vučić.

Ponovio je da Srbija ostaje na evropskom putu ali i da ima državne i nacionalne interese od kojih "ne može i neće da odstupi".

On je rekao da mu je neizmerna čast i posebno zadovljstvo da odlikuje mađarskog premijera. Kazao je da to odlikovanje dodeljuje velikom i iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda.

"Veoma smo zahvalni mađarskim prijateljima ali pre svega Vama lično na podršci koju potpuno otvoreno, nedvosmisleno i u svakoj prili pružate Srbiji, kako na njenom evropskom putu, zalažući se za njeno punopravno i skorije članstvo u EU, ali tako i po svim važnim regionalnim pirtanjima", rekao je Vučić.

Ceremoniji na Andrićevom vencu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, ministar finansija Siniša Mali, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i drugi zvaničnici.

Predsednik Srbije primio je 16. septembra u oproštajnu posetu i ambasadora Mađarske u Srbiji Atilu Pintera i zahvalio mu za dugogodišnji "snažan doprinos razvoju odnosa dve zemalje i prijateljstva dva naroda".Pinter je naglasio da mu je čast da u svom poslednjem radnom danu kao ambasador u Srbiji svedoči dodeli najvišeg ordena premijeru Orbanu.

Izvor: Beta

Foto: Beta