Države EU razmatraju potencijalnu zabranu izdavanja viza ekstremnim desničarima na Zapadnom Balkanu, zbog straha da ruska propaganda izaziva nove pretnje, piše EUobzerver pozivajući se na interne beleške pripremljene za sastanak u EU.

Poverljivi razgovori, koje će obaviti telo za borbu protiv terorizma u Savetu EU,  uključiće i  "raspravu o efikasnosti zabrana za pojedine ekstremističke subjekte u zemljama Zapadnog Balkana", navodi se u internoj belešci u koju je EUobzerver imao uvid.

"Mnogi ekstremno desničarski pokreti na Zapadnom Balkanu imaju snažnu averziju prema NATO i Evropskoj uniji", navodi se u memorandumu, koji je sačinilo novo, češko Predsedništvo EU.

Kako se navodi u tekstu, "jedan od razloga za sve veće nepoverenje prema Zapadu jesu snažne veze koje je Rusija izgradila sa pravoslavnim hrišćanskim stanovništvom u regionu". "Rusija se predstavlja kao zaštitnik određenih nacija posebno, ali i pravoslavnih hrišćanskih grupa na Zapadnom Balkanu", dodaje se.

Zabrinutost EU u prošlosti se koncentrisala na džihadiste, strane borce koji se vraćaju u region sa Bliskog istoka. Ali rat u Ukrajini je pokazao da su "pojedini lokalni sledbenici krajnje desnice otišli da se bore u sadašnjem sukobu u Ukrajini, najverovatnije na ruskoj strani", navodi se u češkom memorandumu.

To je, dodaje se, ukazalo na složenu sliku problema, koji uključuje "radikalne fudbalske navijače, ili radikalne sledbenike raznih panslovenskih, nacionalističkih" pokreta.

U belešci se navodi i da je "često veoma teško napraviti razliku između krajnje desnice i krajnje levice na Zapadnom Balkanu".

Takođe, i dalje su aktivne pojedine grupe, poput Krv i čast (Blood and Honor) i Kombat 18 (Combat 18), koje napadaju migrante i strance uopšte, dodaje se.

Sve zajedno, to predstavlja "sve veću pretnju za region", kao i za unutrašnju bezbednost EU, ocenjuje češko Predsedništvo EU. Ono postavlja pitanje zemljama članicama da li su primetile "bilo kakve veze u pojedinim državama članicama EU između 'lokalnih' desničarskih ekstremista i krajnje desnice Zapadnog Balkana"  i "postoje li znaci rastućeg uticaja ekstremno desnih organizacija Zapadnog Balkana na balkansku dijasporu u državama članicama".

U belešci se navodi da džihadisti i dalje predstavljaju najveću pretnju u smislu "gubitka života velikih razmera", ali se ističe da su "etno-nacionalistički" napadi, čak i ako su bili manjeg obima, otvarali rizik pogoršanja političke nestabilnosti u regionu koji je nedavno bio poprište niza krvavih etničkih sukoba.

"Pretnja od terorističkih napada velikih razmera inspirisanih VRWE (nasilnim ekstremno desničarskim) ideologijama je verovatno prilično mala", ocenili su eksperti londonskog instituta RUSI u nedavnoj studiji koju su Česi citirali u svom memorandumu.

"Međutim, čak i akti nasilja manjeg obima mogu delovati kao žarište destabilizacije regiona",  upozoroli su autori studije, dodaje EUobzerver.

Izvor: Beta

Foto: Beta