Tokom češkog predsedavanja EU u drugoj polovini godine očekuje se slabljenje uloge Višegradske četvorke (V4), prvenstveno s obzirom na mađarski odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu.

Predsedavanjem Češke Savetu EU dominiraće posledice rusko-ukrajinskog rata, uključujući izbegličku krizu, napore da se pomogne ukrajinski otpor ruskoj agresiji i obnova.

Češka vlada naglasila je da i dalje vidi Višegradsku grupu kao pragmatično sredstvo, iako je ministar za EU Mikulaš Bek objasnio je to "više platforma za komunikaciju nego grupa zemalja sa istim mišljenjem".

Kako se navodi u tekstu koji je objavio EUObzerver, češko predsedavanje EU neće biti korišćeno za promovisanje prioriteta V4.

Podseća se da se premijeri četiri zemlje nisu sreli radi koordinacije stavova pred poslednji samit Evropskog saveta, što ukazuje da Češka, Poljska i Slovačka nemaju mnogo razmevanja za mađarsku politiku i retoriku oko Ukrajine.

"Možemo očekivati smanjenje značaja V4 u odnosu na ostale politike i formate", smatra direktor Udruženja za međunarodne poslove iz Praga Vit Dostal. On je u autorskom tekstu za briselski portal ocenio da će se Češka u narednom periodu fokusirati na predsedavanje EU.

S druge strane, Poljska će nastojati da promoviše Inicijativu tri mora ili Bukureštanski format devet zemalja istočnog krila NATO. Tako će se V4 "pomeriti sa radara, jer Mađarska ne može da igra sama", navodi se.

U tekstu se zaključuje da se Češka suočava sa višestrukim izazovima unutar i van zemlje i da će predstojeće predsedavanje pokazati koliko je zemlja politički zrela i socijalno kohezivna. Biće to, kako se dodaje, i test hrabrosti čeških lidera.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Logo češkog predsedavanja EU