Pred drugi dan neformalnog sastanaka ministara spoljnih poslova članica Evropske unije u Pragu, šef evropske diplomatije Žozep Borel založio se da umesto da se ukida odobravanje viza turistima iz Rusije da se radije EU "inspiriše Finskom" i svede broj odobrenih viza na desetinu.

"Nadam se da će sličnu odluku doneti i EU. Finska je svela broj viza za ruske turiste i mi predlažemo da sličan korak preduzme i cela Unija. Ukrajinci stradaju, ne bi trebalo da se nastavlja normalan turizam", kazao je Borel 31. avgusta novinarima u Pragu.

Bez mnogo nade da će šefovi diplomatija da potpuno zabrane ulazak ruskim građanima apelovao je na sastanku ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, uz podršku baltičkih zemalja, Poljske, Finske i Češke a uz otpor Nemačke i Francuske.

"EU je dužna da zabrani ulazak turistima iz Rusije pošto većina stanovništva podržava genocidni rat protiv Ukrajine. Prošlo je vreme za polumere. Samo surova i zajednička politika može da da rezultate", kazao je novinarima Kuleba.

Prema diplomatskim izvorima na koje se danas poziva novinska agencija ČTK nema volje da se potpuno obustave vize ali će ministri najverovatnije postići kompromis da ukinu za Ruse vizne olakšice i tako im iskomplikuju i poskupe putovanja u EU, što, po oceni domaćna sastanka, šefa češke diplomatije Jana Lipavskog nije dovoljno.

"Eventualno ukidanje viznih olakšica ruskim turistima je dobar prvi korak ali ne radi se o dovoljnoj meri. Sporazum je zasnovan na dobroj volji ugovornih strana da sarađuju. Rusija ne nastoji da ima dobre odnose sa Evropom.", kazao je novinarima pred sastanak Lipavski i upozorio da severne zemlje imaju zbog ruskih turista preopterećene granice.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je za Nemačku, koja je inače kao i Francuska protiv ukidanja viza za ruske turiste, važno da se postigne zajedničko evropsko rešenje.

"Mora se pružiti i podrška protivnicima ruskog režima i njima omogućiti ulazak u EU", kazala je nemačka ministarka i dodala da je Nemačka već smanjila proteklih meseci broj viza ruskim građanima.

Berbok je u Pragu odvojeno razgovarala sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Kulebom o osmom paketu sankcija i daljim isporukama oružja Ukrajini, saopštio je Kuleba na Tviteru.

Proteklih nedelja, članice EU koje su neposredni susedi Rusije, Estonija, Finska, Letonija, Litvanija i Poljska, su pozvale Brisel da ruskim turistima zabrani ulazak u šengensku zonu.

Neke ot tih zemalja su i jednostrano suspendovale izdavanje viza većini Rusa, a tvrde i da bi cela EU to trebalo da učini zog nacionalne bezbednosti i integriteta sankcije uvedenih Rusiji.

Deo th sankcija bila je i suspenzija direktnih avionskih letova između Rusije i aerodroma u EU.

Međutim, prema podacima evropske agencije za granice i obalnu zaštitu Fronteks, u Uniju je legalno kopnenim putem, uglavnom preko finske i Estonije, od početka rata u Ukrajini ušlo ukupno 998.085 ruskih državljana.

Sastanak ministara spoljnih poslova koji se održava 30. i 31. avgusta u Pragu, je neformalan i od njega se ne očekuju obavezujuće odluke.

U Pragu su se ministri odbrane EU, takođe na neformalnom sastanku, izjasnili za stvaranje vojne misije EU za obuku ukrajinskih oružanih snaga, koja bi trebalo da funkcioniše uporedo sa sadašnjim individualnim aktivnostima pojedinih zemalja članica.  

"Sve članice su saglasne da treba preduzeti neophodne aktivnosti u ciju untđovanja parametara za vojnu pomoć Ukrajini", rekao je novinarima Borel, prenosi EURACTIV.

Mediji su još prošle jeseni razmatrali mogućnost osnovanje nezavisnog programa obuke, pod nazivom "Vojna Savetodavna i trening misija EU" Ukrajini (EUATM).

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP