Nemačka domaćinstva godišnje će plaćati gas gotovo 500 evra više nakon uvođenja takse koja treba da pomogne komunalnim preduzećima da pokriju troškove zamene ruskih isporuka. Time se istovremeno stvara pritisak na Berlin da donese dalje mere za pomoć građanima.

Nemački operator na tržištu gasa Trejding hab Jurop (Trading Hub Europe) saopštio je 15. avgusta da će zaračunavati taksu od 2,419 evra po kilovat satu (kWh).

Taksa će se plaćati od 1. oktobra i biće na snazi do aprila 2024. a uvodi se u pokušaju da se pomogne Uniperu, najvećem uvozniku ruskog gasa, kao i drugim uvoznicima da se izbore sa rastućim cenama.

Prosečnu četvoročlanu porodicu to će godišnje koštati oko 480 evra ili 13% više, prema računici platforme Verivox na bazi prosečnog računa za gas od 3.568 evra za potrošnju 20.000 kWh godišnje.

"Alternativa bi bio krah nemačkog tržišta energije a sa njim i velikog dela evropskog tržišta", rekao je o taksi nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Nemački energetski model, koji podrazumeva zavisnost od ruskih energenata, propao je i na njega se nećemo vraćati, rekao je Habek novinarima, preneo je Rojters.

"Moramo da ga (energetski model) menjamo na brzinu... Pri tome ponekad moramo da progutamo gorku pilulu", rekao je nemački ministar zalažući se za ciljanu pomoć domaćinstvima.

Taksu će plaćati i industrija. U Nemačkom udruženju za čelik kažu da će im godišnji račun za energiju uvećati za oko 500 miliona evra na već sedam milijardi evra ekstra troškova zbog visokih cena energije.

"Taksa na gas znatno povećava pritisak na cene industrije čelika već pogođene ekstremnim skokom cena na tržištu energije", rekao je predsednik Udruženja Jirgen Kerkhof.

Ekonomisti su upozorili da će namet doprineti daljem ubrzavanju inflacije u najvećoj evropskoj ekonomiji, koja je već otišla na 8,5%, pošto će prestati da važe neke olakšice, kao što su jeftine karte za javni prevoz.

"Očekuje se da taksa za gas poveća inflaciju, uključujući porez na dodatu vrednost (PDV), za gotovo procentni poen", rekao je vodeći ekonomista Komercbanke Jerg Kremer dodajući da ta mera doprinosi rastućim znacima da bi nemačka privreda ove zime mogla da sklizne u recesiju.

Udruženje nemačke industrije zatražilo je mere za podršku poslovanju nakon što je kancelar Olaf Šolc krajem prethodne nedelje obećao dodatni paket pomoći za domaćinstva.

Nemačka takođe čeka na odgovor iz Brisela oko izuzeća od PDV za taksu.

Rusija je smanjila isporuke gasa Nemačkoj kroz Severni tok 1 na 20% kapaciteta navodeći kao razlog tehničke probleme i birokratiju zapadnih sankcija. Berlin kaže da je smanjenje politički motivisano.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Sxc.com