Ambasadori SAD i EU, Kristofer Hil i Emanuele Žofre, i državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović uputili su 24. avgusta sa svečanog skupa povodom 31. Dana nezavisnosti Ukrajine toj zemlji poruke podrške.  Pre šest meseci, 24. februara ove godine, počela je ruska agresija na Ukrajinu.

"Nijedna država na svetu se ne suočava sa poteškoćama sa kojima se trenutno suočava Ukajina koju je napao komšija bez upozorenja na tako brutalan način. Teško je poverovati da u 21. veku takav napad na ljudski rod može da se dogodi. To je neprihvatljivo", ocenio je Hil.

Naglasio je da su SAD odobrile još tri milijarde dolara vojne pomoći Kijevu.

"Već smo izdvajali milijarde i izdvajaćemo koliko god Ukrajini bude bilo potrebno da se bori u ovom ratu. Nadamo se da će naša pomoć jednog dana pomoći obnovu Ukrajine, škola, civilnih objekata. Ovo su vremena u kojima svi civilizovani ljudi moraju da se ujedine", rekao je on na svečanom skupu u Endžio habu u Beogradu.

Žofre je izjavio da je danas dan proslave, ali i dan žalosti zbog svih žrtava rata u Ukrajini.

"Divimo se Ukrajincima na odlučnosti da ostvare svoje odluke da žive u zemlji koja je slobodna, prosperitetna i da sami donose odluke", rekao je šef delegacije EU i ponovio da su zemlje Unije uz Ukrajinu.

Državni sekretar Starović uputio je "najiskrenije želje za postizanjem mira, stabilnosti i prosperiteta Ukrajine kao i za dobrobit svih njenih građana".

Odnosi Srbije i Ukrajine se, naveo je, baziraju na prijateljstvu, istorijskoj, kulturnoj i verskoj povezanosti naroda.

"Republika Srbija je snažno opredeljena da na temelju tradicionalno prijateljskih i bliskih veza sa Ukrajinom razvija dijalog i bilateralnu saradnju", rekao je i ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i zahvalio joj što nije priznala nezavisnost Kosova.

Takođe je izrazio želju Srbije da novčano pomogne narodu Ukrajine.

Prethodno je mirnom šetnjom od Pionirskog parka do Trga Republike i formiranjem živog lanca pod nazivom "Slobodni svet" u Beogradu obeležen Dan nezavisnosti Ukrajine.

Okupljeni su nosili zastave Ukrajine, odeću u ukrajinskim nacionalnim bojama plavoj i žutoj  i ukrajinsku narodnu nošnju.

U Endžio habu su izložene ratne fotografije, a izložba nosi naziv "Pozdrav iz Ukrajine".

Održan je i dobrotvorni sajam, za prikupljanje donacija za pomoć ukrajinskoj deci.

Povodom Dana nezavisnosti Ukrajine i zapadni lideri su potvrdili podršku Kijevu u odbrani od ruske agresije.

Britanski premijer Boris Džonson, koji uskoro odlazi sa funkcije, pozvao je saveznike da nastave da Ukrajini pružaju svu potrebnu vojnu, humanitarnu, ekonomsku i diplomatsku podršku. "Nikada nećemo priznati rusku aneksiju Krima ili bilo koje druge ukrajinske teritorije", rekao je Džonson na onlajn samitu Međunarodne platforme za Krim.

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini. On je naveo da je za mnoge Ukrajince obeležavanje Dana nezavisnosti države "i gorko i slatko", jer oni nastavljaju da pate, ali se ponose time što izdržavaju "nemilosrdne napade" Rusije.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u video snimku objavljenom na Tviteru rekao da Nemačka saoseća sa Ukrajincima.

"Tugujemo sa onima koji su izgubili prijatelje ili članove porodice, koji su morali da beže, koji su odvedeni iz voljene domovine, koji su izgubili imovinu zbog ruskih bombi, raketa i artiljerijskih granata", naveo je Šolc.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u video poruci izjavio da odbrana Ukrajine znači "odbijanje da se međunarodnim odnosima upravlja nasiljem i haosom". On je dodao da je Dan nezavisnosti Ukrajine "dan za ponos".

Finska premijerka Sana Marin u sličnom tonu nazvala je Ukrajince "hrabrim i istrajnim". "Stojimo uz vas. Nećemo skrenuti pogled", rekla je Marin.

Premijer Španije Pedro Sančez naveo je da Ukrajina nudi lekciju da će "sloboda i demokratija uvek pobediti prinudu i nasilje".

Izvor: Beta

Foto: Beta