Zvaničnici EU i SAD zaduženi za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, sastali su se u Severnoj Mitrovici sa predstavnicima Srpske liste, na kraju posete Kosovu. Lajčak je posle sastanka rekao da on i Eskobar čine sve da ne bude nemira na severu Kosova.

Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, došao je na sastanak 25. avgusta u pratnji ambasadora u Prištini Džefrija Hovenira, a potom je stigao i Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, koga je dočekao gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

Sastanku, zatvorenom za javnost, prisustvovali su i predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, Srđan Vulović, Dragiša Milović i Zoran Todić.

Lajčak je posle sastanka novinarima rekao da međunarodna zajednica želi da izbegne situaciju od 31. jula, kada su Srbi podigli barikade na severu Kosova kako bi sprečili primenu mera reciprociteta vlade u Prištini.

"Zato smo tu danas, da se ljudi ne plaše, da se ne plaše za svoj život, za normalan život, tako da mi radimo sve da ne bude barikada", kazao je Lajčak u vreme pojačanih tenzija zbog mera reciprociteta kosovske vlade koje se odnose na preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata.

Eskobar je samo rekao da da se "misija nastavlja u Beogradu" i da se nada da će moći dati izjavu kasnije danas ili sutra u glavnom gradu Srbije.

Predstavnici Srpske liste se nisu obratili medijima posle sastanka.

Lajčak i Eskobar su prethodna dva dana proveli u Prištini, gde su razgovarali sa zvaničnicima i opozicionim liderima, u vreme pojačanih tenzija zbog mera reciprociteta kosovske vlade koje se odnose na preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata.

Posle sastanaka 24. avgusta, Eskobar je rekao da očekuje da će Beograd i Priština imati konkretan predlog za rešavanje pitanja registarskih tablica i ličnih dokumenata i da je i od srpske i od kosovske strane dobio garancije da će biti izbegnuti novi incidenti.

Eskobar i Lajčak su posle sastanka s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekli novinarima da su na Kosovu da bi podržali dijalog. Istakli su i da su od obe strane dobili garancije da će biti izbegnuti bilo kakvi incidenti na severu Kosova.

Lajčak nije izneo detalje o čemu su konkretno razgovarali s premijerom Kurtijem, ali je rekao da će se razgovori za nalaženje rešenja za reciprocitet i registarske tablice nastaviti sa obe strane.  Dodao je da ne očekuje da će se "bilo šta loše" desiti u narednim danima.

Vlada Kosova je 24. avgusta saopštila da je premijer Aljbin Kurti sa Eskobarom i Lajčakom razgovarao o dijalogu i normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Kosovo je pokazalo volju i spremnost da se angažuje u principijelnom i dobro pripremljenom dijalogu ka sporazumu usredsređenom na međusobno priznanje. Sve dok sporazum ne bude zasnovan na međusobnom priznanju, reciprocitet će biti duh dijaloga", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Kurti Eskobaru i Lajčaku zahvalio na njihovoj posvećenosti izbegavanju tenzija "koje je Srbija veštački stvorila i potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

Pozivajući se na izvor iz kosovske vlade, prištinski medij Klan Kosova javio je da su Lajčak i Eskobar od Kurtija zatražili da za još tri meseca odloži primenu odluke o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, koja treba da stupi na snagu 1. septembra.

Kosovska vlada je 29. juna odlučila da osobe, koje poseduju srpska lična dokumenta, od 1. avgusta mogu da uđu na teritoriju Kosova jedino uz izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, i da 1. avgusta počne obavezna preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske registarske oznake.

Pošto su Srbi postavili barikade na putevima na severu Kosova 31. jula, kosovska vlada je, na zahtev SAD, odložila do 1. septembra primenu mera reciprociteta prema Srbiji koje se odnose na lična dokumenta i registarske tablice.

Predstavnici Srba iz četiri opštine na severu Kosova 24. avgusta su usvojili deklaraciju u kojoj su upozorili na mogućnost napuštanja kosovskih institucija ako ne bude pronađeno rešenje za tablice i ulazno-izlazne dokumente.

Lajčak i Eskobar 25. avgusta dolaze u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

Izvor: Beta

Foto: kryeministri.rks-gov.net