Evropska unija je izrazila žaljenje što su vlasti Srbije najavile da će otkazati ili odložiti panevropsku LGBTIQ manifestaciju Europrajd, navodeći da će pomno pratiti tu temu.

"Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Europrajd, nakon što je prvobitno odlučila da bude domaćin u Beogradu ovog septembra, i pozdravili bismo dalja objašnjenja. Pomno ćemo pratiti ovu temu. Nadamo se da će se naći način da Evroprajd bude održan bezbedno i u miru", navela je 28. avgusta uveče portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

U saopštenju Ane Pisonero, koje su na Tviteru preneli Delegacija EU u Srbiji i njen šef Emanuele Žofre, ukazuje se i da Unija podržava jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije.

"Europrajd već dugi niz godina zagovara jednaka prava LGBTIQ osoba širom Evrope, dajući glas onima koji su često diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije. Ovo su osnovna prava za EU i očekujemo da ih naši najbliži partneri poštuju", dodaje se.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. avgusta da će Europrajd, zakazan za septembar mesec. biti "otkazan ili odložen", u dogovoru sa većinom članova Vlade i premijerkom Anom Brnabić.

Vučić je u obraćanju građanima rekao da održavanje te manifestacije nije moguće u trenucima "teške krize na Kosovu i Metohiji" koja kako je ocenio, neće prestati bar do 31. oktobra.

"To ne govorim što sam mnogo srećan jer nema parade. Ugrožavamo pravo manjine ali je država pritisnuta svim mogućim problemima, moramo se baviti i hranom i sušom, energetskim problemima. Jednostavno, u nekom trenutku ne možete sve da postignete", kazao je Vučić.

Premijerka je 28. avgusta ujutro izjavila da država ne želi da uskrati Ustavom garantovana prava bilo kome, i da je najava otkazivanja Europrajda "više molba organizatorima" da odustanu od skupa nego naredba da ne šetaju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, izjavio je 29. avgusta da se nada da će Europrajd u Beogradu ipak moći da se održi i podsetio da se na to obavezala i premijerka, a sada mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić.

"U načelu, nikada nije dobro videti nazadovanje u zaštiti osnovnih sloboda i ljudskih prava. Srbija je imala dobre rezultate na tom planu, Beograd je poznat kao živ i otvoren grad, i ovaj događaj privlači veliku pažnju, ne samo u Srbiji, već i u Evropi", rekao je Bilčik za televiziju N1.

"Ako se održavanje parade postavlja kao pitanje, onda mi pitamo koliko možemo kao međunarodni partneri da računamo da će Srbija ispuniti očekivanja na drugim planovima, kao i druge stvari na koje se obavezala", ukazao je Bilčik.

Bilčik je ranije izjavio da glasove koji pozivaju na neodržavanje Europrajda u Beogradu, smatram opasnim.

On je za Radio slobodna Evropa rekao da ukoliko ta manifestacija ne bi bila održana kada je zakazana, to bi zauzelo značajno mesto u njegovom izveštaju Evropskom parlamentu o Srbiji, a veruje i da bi druge evropske institucije reagovale.

"Treba zaštititi glasove te zajednice od onih koji pozivaju na potpunu zabranu i na povlačenje ove dobre tradicije", rekao je Bilčik, pojašnjavajući da su građanske slobode, koje se simbolično brane i održavanjem parada ponosa, u osnovi evropske agende.

Izvor: Beta

Foto: Beta