Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova od 1. septembra se primenjuje dogovor o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti.

Na punktovima koji se nalaze administrativnim prelazima postavljeni su table sa obaveštenjem na srpskom i engleskom jeziku da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz "praktičnih razloga", odnosno slobode kretanja.

U "disklejmerima", koji su postavljeni dan uoči početka primene novog režima, navodi se i da korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244.

Na dvojezičnim tablama srpski tekst je dimenzija 50x70 centimetara, a odmah pored njega je na engleskom istih dimenzija.

Izveštači kosovskih medija javili su sa lica mesta da na administrativnim prelazima nije bilo potrebe za dodatnim dokumentima, izuzev lične karte.

I ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja je na Fejsbuku je objavio da su srpske vlasti na prelazima Merdare, Brnjak, Bela Zemlja i Mučibaba obustavile izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata.

"Još jedan uspeh u uspostavljanju vladavine prava i ustavnosti na teritoriji Republike Kosovo, kao i u zaštiti interesa naših građana od Srbije", napisao je Svečlja.

Dogovor o odustajanju od dodatnih dokumenata za prelazak administratirvne linije postignut je 27. avgusta u Briselu.

Vest da je u pregovorima Beograda i Prištine uz posredstvo EU "postignut dogovor" o dokumentima objavio je na Tviteru šef evropske diplomatije Žozep Borel.

"Kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije, koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera (Kosova Aljbina) Kurtija o tome", naveo je Borel.

Dodao je da je to "evropsko rešenje" i čestitao Kurtiju i predsedniku Srbije Alekšandru Vučiću.

Prethodno su u Briselu 18. avgusta uz posredovanje zvaničnika EU razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, ali nisu uspeli da postignu sporazum o spornim pitanjima dokumenata za putovanje na i sa Kosova i o registarskim tablicama.

Vlada u Prištini je najavila da će od 1. septembra početi primenu reciprociteta prema Beogradu i po pitanju registarskih tablica, odnosno da više neće priznavati tablice sa imenima gradova na Kosovu koje je izdao MUP Srbije kao ni "statusno neutralne" KS tablice, već samo tablice RKS (Republika Kosovo).

Premijer Aljbin Kurti pozvao je 1. septembra Srbe sa severa Kosova putem video poruke na srpskom jeziku da preregistruju vozila sa KM na RKS tablice.

"Od danas do 31. oktobra, u 34 opštinska centra za registraciju vozila trajaće proces preregistracije vozila satablicama koje izdaje Srbija u registarske tablice Republike Kosovo", kaže se u poruci kosovskog premijera objavljenoj na fejsbuku.

Prema njegovim rečima, na Kosovu ima ukupno 401.945 automobila sa RKS registarskim oznakama, a desetine hiljada njih su u vlasništvu manjinskih zajednica, dok bi oko 2% vozila trebalo da bude preregistrovano.

"Pozivam građane Kosova, vlasnike automobila registarskih oznaka PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA i ĐA da ih preregistruju u RKS registarske tablice u naredna dva meseca", kazao je u video poruci Kurti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da ne vidi način da problem sa registarskim tablicama sa Prištinom bude rešen pre 1. septembra i izrazio uverenje da će Kosovo svakako pokrenuti kampanju promene tih tablica za Srbe.

"Ja mislim da neće imati velikog uspeha u tome. Iako je kosovski premijer Aljbin Kurti u Briselu rekao da će imati uspeha i da će Srbi biti zainteresovani za zamenu tablica. Videćemo, to je proces koji će da traje. Ne postoji šansa da se to reši pre 1. septembra", rekao je Vučić.

Kad je u pitanju ogovor o dokumentima, Vučić je rekao da je to "usmeni" dogovor iz kog je Beograd uspeo da izvuče "najviše moguće".

Pojasnio je dogovor usmen jer je pismeni sporazum o tome potpisan 2011. godine. Vučić je kazao da Srbi sa Kosova i Metohije "ne mogu da pripadaju viznom režimu".

Navodeći da oko registarskih tablica "očigledno nema nikakvog dogovora", Vučić je kazao da će pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) ubuduće biti preduslov razgovora sa Prištinom o bilo kom pitanju.

"ZSO na sto ako uopšte želite da razgovaramo o bilo čemu. Nemojte da gubite vreme na priče oko priznanja, o tome neću ni da pričam. Uvek smo spremni za razgovor i kompromisna rešenja ali su priče o međusobnom priznanju besmislene", kazao je Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta