Sada je trenutak koji Severna Makedonija treba da iskoristi da prihvati evropski predlog, što dalje znači održavanje prve međuvladine konferencije i početak pregovora za članstvo EU, ocenili su 14. jula u Skoplju predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, šefica Evropske komisije je na sastanku sa Kovačevskim istakla da je mesto Severne Makedonije i Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je to jedini put koji vodi u bolju budućnost za sadašnje i buduće generacije.

Kovačevski i Fon der Lajen su, ističe se, još jednom naglasili da evropski predlog, odnosno predlog francuskog predsedništva EU, za ukidanje bugarskog veta i početak pristupnih pregovra "ni na koji način ne ugrožava identitet, kulturu, istoriju i makedonski jezik".

Pred Severnom Makedonijom je, ocenili su, "veoma važna odluka za njenu budućnost i realizaciju još jednog strateškog cilja, otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, sa očuvanim i obezbeđenim makedonskim jezikom u Evropskoj uniji, što podrazumeva konačno zatvaranje svih pitanja identitet".

Konstatovano je da je evropski predlog "važan korak koji će prevazići blokadu i koji će Severnu Makedoniju približiti članstvu u EU".

Kovačevski je istakao da je u ovim ključnim trenucima za zemlju kada treba doneti mudre i državničke odluke prisustvo predsednika Evropske komisije jasan signal za podršku evropskim integracionim procesima Severne Makedonije.

Ponovio je da njegova vlada ostaje čvrsto pri opredeljenju da se bezuslovno poštuje jezik, identitet, istorijske i kulturne osobenosti makedonskog naroda, što zapravo potvrđuje i evropski predlog.

Premijer Severne Makedonije je dodao da očekuje da će dobiti podršku svih političkih subjekata u parlamentu donošenjem daljih zaključaka o evropskom predlogu, u skladu sa skupštinskim procedurama.

"Imamo predlog koji garantuje čist makedonski jezik u EU, istorijska i bilateralna pitanja van okvira pregovora", naglasio je Kovačevski.

Na sastanku Kovačevskog i Fon der Lajen je istaknuto da je, u kontekstu novonastalih geopolitičkih okolnosti, veoma značajna deblokada procesa evropskih integracija i početak pregovora Severne Makedonije o članstvu u Evropskoj uniji.

"Istaknuto je da sada donete odluke garantuju budućnost zemlje, te su stoga potrebni mudri i državnički potezi koji vode ka prosperitetu, razvoju demokratskih vrednosti i ukupnom ekonomskom napretku", navodi se u saopštenju sa sastanka premijera Severne Makedonije i predsednice Evropske komisije.

Šefica Evropke komisije se rano popodne obratila i poslanicima u parlamentu Severne Makedonije, pred početak sednice na kojoj razmatraju Predlog pregovaračkog okvira za pristupne pregovore koji je francusko predsedništvo Unijom predložilo Savetu EU 30. juna, odnosno takozvani francuski predlog za uklanjane bugarskog veta.

U govoru ona je ponovila da francuski predlog štiti makedonske interese, da vodi računa o dilemama obe strane, i da EU veruje da je reč o istorijskom trenutku, ali i naglasila: "Odluka je vaša, i isključivo vaša".

Pre Kovačevskog Ursula fon der Lajen se srela sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem i šefom države Stevom Pendarovskim.

Fon der Lajen je na sastanku sa Pendarovskim istakla da će započinjanjem pristupnih pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku biti započeto potpisivanje bilateralnih sporazuma između Severne Makedonije i EU, na makedonskom jeziku i na ostalim zvaničnim jezicima Unije.

Pendarovski je, kako je saopštio njegov kabinet, na sastanku potvrdio stav da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti deblokadu evropskih integracija i otvaranje prve faze pristupnih pregovora, što će predstavljati pozitivan impuls za reformski proces i napredak Severne Makedonije.

"Predsednik Severne Makedonije je istako da makedonski jezik i identitet mora da poštuje i garantuje Evropska unija", navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Beta