Slovačka namerava da tokom svog predsedavanja Višegradskoj grupi (V4) izbegava spoljnopolitičke teme usled neslaganja četiri zemlje u stavovima o Rusiji i da se umesto toga fokusira na saradnju u drugim oblastima.

Bratislava, koja je 1. jula od Budimpešte preuzela rotirajuće predsedavanje V4 na godinu dana, planira da produbi regionalnu saradnju u razvoju saobraćaja, nuklearne energije, niskougljeničnih tehnologija, zelene i digitalne transformacije, održivosti, mobilnosti mladih i međuljudskih odnosa.

"Važno je da razmislimo o ulozi višegradske saradnje u ovom promenljivom okruženju. Zato će slovačko predsedavanje obezbediti platformu za otvoreni dijalog u toj oblasti i pokrenuće interno promišljanje budućnosti i prioriteta višegradske saradnje", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Slovačke.

Zemlje regionalnog bloka, Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska, bile su ujedinjene oko velikih političkih ciljeva. Zajedno su se borile protiv sistema razmeštanja izbeglica tokom migrantske krize 2015. i imale su jedinstven stav tokom pregovora o budžetu EU za period 2021-2027.

Međutim, tradicionalno blisku saradnju Višegradske četvorke poremetili su različiti stavovi prema Rusiji od početka njene invazije na Ukrajinu.

Mađarska je u martu morala da otkaže sastanak ministara odbrane zemalja V4 jer su Poljska i Češka odbile da učestvuju zbog mlake podrške Budimpešte merama EU protiv Moskve.

Budimpešta je optuživana i da koristi saradnju unutar Višegradske grupe za promovisanje svojih interesa.

Šef slovačke diplomatije Ivan Korčok izjavio je ranije da namerava da "znatno utiša spoljnopolitičku dimenziju" grupe.

Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo na čvrste ekonomske i infrastrukturne veze koje su izgrađene između zemalja V4, koje planira da proširi i ojača tokom narednih godinu dana.

Četiri prioriteta slovačkog predsedavanja V4 su poveznost, ekonomija, održivost i ljudi.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: European Commission