Italijanska evroposlanica Laura Ferara optužila je predsednika političke grupe Evropska narodna partija (EPP) Manfreda Vebera da je prodao identitet i vrednosti partija desnog centra time što je u Italiji podržao koaliciju ekstremno desnih stranaka.

"Manfred Veber mora da objasni svim Evropljanima zašto stranka De Gasperija, Adenauera, Šumana, osnivača Evropske unije, u Italiji prodaje njen identitet i vrednosti ekstremnoj desnici koja u Evropskom parlamentu iznosi nedvosmisleno evroskeptične stavove", rekla je Ferara, članica italijanskog Pokreta pet zvezda koji u Evropskom parlamentu nije deo nijedne grupacije.

Ferara je italijansku partiju Forca Italija, bivšeg premijera Silvija Berluskonija, nazvala "štakom" krajnje desnice, jer je u pregovorima obezbedila samo 19% poslaničkih mesta, dok bi ostale dve članice koalicije dobile 76%.  

Ta, kako je rekla, partija desnog centra, inspirisana mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, "katastrofa je za buduću evropsku politiku integracije, a odgovornost snosi isključivo Veber, koji je podržao, pa čak i svojim likom, taj politički izbor", rekla je Ferara.

Veber je 31. avgusta posetio Rim da bi podržao kampanju partije Forca Italija za opšte izbore 25. septembra.

Forca Italija je za te izbore ušla u koaliciju sa ekstremno desnom partijom Braća Italije, koju predvodi harizmatična Đorđa Meloni, i sa Ligom Matea Salvinija.

Braća Italije su u Evropskom parlamentu deo političke grupe Evropskih konzervativaca i reformista, a Liga grupe Identitet i demokratija. Obe okupljaju izrazito desne, evroskeptičke i nacionalističke partije. Jedino je Forca Italija članica EPP.

Veber je tokom posete rekao da program desne koalicje u Italiji sadrži "jasne garancije" za Evropu i istakao razliku u odnosu na Mađarsku i Poljsku, gde je na vlasti samo krajnje desnica.

Poljska vladajuće Partije prava i pravde deo je panevropske Partije evropski konzervativaca i reformista, čija je predsednica upravo Đorđa Meloni, dok je mađarsli desničarski Fides Viktora Orbana zbog antievropskih stavova isključen iz EPP.

EPP se nada da bu učešće umerenije Forca Italije u koaliciji moglo da pomeri i politiku Braće Italije i Lige ka političkom centru.

Ipak, sam Veber je pre godinu dana na pitanje o mogućnosti da Salvinijeva Liga postane proevropska, odogovrio da su Italiji "potrebni ljudi koji znaju o čemu govore i koji su duboko u srcu za Evropu, svesni njene globalne vizije".

"Svrha moje posete je da podržim naše saveznike u EPP. Italiji je potrebna stabilnost, a ono što vidimo sa levice ne upućuje u tom pravcu. Desni centar je spreman da zajedno preuzme vlast. Uključuje i ljude koji znaju kako da vladaju, koji imaju iskustvo. A izvesno je da je Forca Italija stranka sa iskustvom", rekao je Veber u sredu u Rimu.   

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja agencije Supermedia Agi/Ju ttrend, očekuje se ubedljiva pobeda koalicije predođene Braćom Italije i Đorđom Meloni, jer uživa podršku čak 48,2%  birača.

Sledi koalicija levice koju predvode Enriko Leta i Demokratska partija sa 29% glasova.

Populistički Pokret pet zvezda je treći sa 10%.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Evropski parlament