Liz Tras je 6. septembra postala nova britanska premijerka, pošto ju je kraljica Elizabeta Druga zvanično imenovala i pozvala da formira vladu u trenutku kada zemlju potresa energetska i ekonomska kriza.

Ovo je prvi put tokom 70 godina vladavine kraljice Elizabete da ceremonija imenovanja novog premijera nije održana u Bakingemskoj palati, već na kraljevskom imanju u Balmoralu u Škotskoj, zbog problema s kretanjem koje ima 96-godišnja kraljica.

Po preuzimanju dužnosti, kako je najavila, Tras će se odmah pozabaviti energetskom krizom i pomoći domaćinstvima i privredi u suočavanju sa rastućim cenema energije.

Pored domaćih tema, koje uključuju i inflaciju i smanjenje poreza, na agendi nove premijerke biće i kriza u Ukrajini i popravljanje odnosa s EU zbog Protokola o Severnoj Irskoj.

Tras (47) je 5. septembra izabrana za liderku Konzervativne partije, pošto je pobedila bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka, osvojivši 57% glasova.

Pre nego što se pridružila konzervativcima, Tras je bila vođa studentskog ogranka proevropskih Liberalnih demokrata na Univerzitetu Oksford.

Dosadašnja ministarka spoljnih poslova preuzeće vladu u trentuku kada se britanska ekonomija nalazi na ivici recesije, koja bi prema prognozi Banke Engleske mogla trajati godinu dana.

Tras je obećala da će raditi na rešavanju energetske krize, smanjenju računa za struju, ali i dugoročnim pitanjima snabdevanja energentima.

Prve mere nove vlade verovatno će uključiti zamrzavanje cena energije, koje su ove godine skočile za 80%, kao i smanjenje PDV-a za 5% u cilju povećanja potrošnje.

Dvomesečna trka za šefa stranke ostavila je Veliku Britaniju u političkom vakuumu dok su potrošači, radnici i kompanije tražili od vlade da ublaži uticaj poskupljenja hrane i energenata.

Jedan do njenih prvih izazova biće da ujedini Konzervativnu partiju, koju je Džonsonovo vođstvo duboko podelilo.

Sunak je posle objave rezultata u Tviter poruci rekao da je sve vreme govorio da su Konzervativci jedna porodica i da sada treba da se "ujedine iza nove premijerke Liz Tras dok ona bude vodila zemlju kroz teška vremena".

Odlazeći premijer Boris Džonson obećao je da će dati "snažnu podršku" Liz Tras i njenoj vladi "na svakom koraku".

"To je to ljudi", poručio je Boris Džonson 6. septembra u svom poslednjem govoru kao šef vlade, pre odlaska u Balmoral, gde je zvanično podno ostavku kraljici Elizabeti Drugoj.

Liz Tras je treća žena na čelu britanske vlade, posle Margaret Tačer i Tereze Mej.

Mada će u narednim nedeljama prioritet verovatno dati unutrašnjim pitanjima, njen tim je tokom kampanje nagoveštavao da će jedan od njenih prvih poteza kao premijerke verovatno biti suspendovanje Protokola o Severnoj Irskoj.

Iako se u početku zalagala za ostanak Velike Britanije u EU na referendumu 2016, Tras je postala jedna od najvećih zagovornika Bregzita, hvaleći po tom pitanju Borisa Džonsona, kome je do kraja ostala lojalna.

Tras je bila odgvorna za predlaganje zakona kojim bi bili jednostrano suspendovani delovi Protokola, glavnog elementa sporazuma Londona i Brisela o Bregzitu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je posle izbora Tras za liderku konzervativaca izrazila očekivanje da će nova britanska premijerka u potpunosti poštovati sporazume između Velike Britanije i EU.

"EU i Velika Britanija su partneri. Zajedno se suočavamo sa brojnim izazovima od klimatskih promena do rata u Ukrajini. Nadam se jednom konstruktivnom odnosu u integralnom poštovanju naših sporazuma", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Čestitke novoj britanskoj premijerki uputio je i francuski predsednik Emanuel Makron.

"Izražavam dobrodošlicu Liz Tras. Čestitam joj u ime Francuske i na raspologanju smo da radimo među saveznicima i prijateljima", rekao je Makron novinarima.

Liz Tras je pre dve nedelje odbila da odgovori na pitanje novinara da li Makrona smatra prijateljem ili neprijateljem. Tada je samo rekla da "porota još odlučuje".

Makron je narednog dana odgovorio da je Velika Britanija prijateljska zemlja, jaka i saveznička nacija, bez obzira ko je vodi.

Izvor: Beta, BBC, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP