Više od polovine Slovaka bi radije želelo da Rusija pobedi u ratu protiv Ukrajine, a trećina želi pobedu Kijeva, pokazuje istraživanje.

U istraživanju, koje su sprovele agencije MNFORCE i Seesame i Slovačka akademija nauka, korišćena je skala od jedan do 10, pri čemu jedan označava čistu pobedu Rusije a 10 Ukrajine.

Oko petine ispitanika je reklo da želi čistu pobedu Rusije, a više od polovine se izjasnilo da je naklonjeno pobedi Moskve.

Pobedu Ukrajine želi trećina ispitanika, a 18% je neopredeljeno, pokazuje istraživanje.

Jedino u Bratislavi većina stanovnika želi da Ukrajina pobedi.

Podele su jasno uočljive na partijskom nivou, pa je tako velika većina pristalica partije SMER-SD bivšeg premijera Roberta Fica na strani Rusije.

Fico je glasni protivnik sankcija Rusiji, a ove godine je njegova partija organizovala proslavu godišnjice Slovačkog nacionalnog ustanka na kojoj je prisustvovao i ruski ambasador.

Slovačka je već dugo jedna od najviše proruskih zemalja EU, pored Bugarske.

Prema istraživanju sprovedenom prošlog leta, 55% Slovaka ima povoljno mišljenje o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Među zemaljama centralne i istočne Evrope, samo Bugari imaju bolje mišljenje (75%).

Pre ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022, 44% Slovaka je smatralo da su NATO i SAD odgovorni za tenzije na ukrajinskim granicama, dok je 33% krivilo Rusiju.

Članstvo u NATO, prema istraživanju iz 2021, podržava 45% Slovaka. Ta podrška je porasla posle početka rata u Ukrajini, ali je nedavno ponovo počela da opada.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EC - Audiovisual Service