Evropska komisija izrazila je nadu da će imati "konstruktivnu saradnju sa novim vlastima Italije", gde je na parlamentarnim izborima  pobedio blok desnih stranaka prevođen ekstremno desnom partijom Braća Italije.

Portparol Komisije Erik Mamer rekao je 26. septembra da "Komisija i njena predsednica Ursula fon der Lajen sarađuju sa vladama koje su plod izbora u pojedinim članicama EU" i da "nema nikakve razlike ni u ovom slučaju".

Rezultati posle skoro svih prebrojanih glasova potvrđuju da je koalicija stranaka Braća Italije, Liga i Forca Italija osvojila oko 44% glasova, i  da će imati solidnu većinu u oba doma italijanskog parlamenta.

Pri tome su Braća Italije, partija krajnje desnice sa korenima u italijanskom neofašizmu, osvojila oko 26%, populistička, anti-migrantska Liga Matea Salvinija oko 9%, a nešto umerenija Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija oko 8% glasova.

Njihov najozbiljniji suparnik na izborima, levi blok okupljen oko Demokratske partije Enrika Lete nije uspeo da prikupi dovoljno glasova da zaustavi desnicu i ostao je na oko 26%. Potpresednica Demokratske stranke Debora Serakijani priznala je pobedu desnice, uz ocenu da je to "tužno veče za zemlju".

Populistički Pokret pet zvezda, koji je bio najjača pojedinačna partija na izborima 2018. osvojio je oko 15%.

Procenjuje se da Desni blok pobedu može da zahvali i, za Italiju istorijski niskom odzivu koji je bio 64%. Poređenja radi, odziv je 2018. godine bio 73,86%.

Analitičati veruju da su mnogi birači ostali kod kuće u znak protesta, razočarani zakulisnim mešetarenjem koje je prethodilo izboru poslednje tri vlade.

Liderka Braće Italije, Đorđa Meloni već je objavila da će predvoditi narednu vladu, ali je ujedno pokušala da ublaži zabrinutost koju izazvalo oštro skretanje zemlje udesno.

"Ako smo pozvani da vladamo ovom zemljom, učinićemo to za svakoga, učinićemo za sve Italijane i učinićemo to sa ciljem da ujedinimo ljude (ove zemlje)", rekla je Meloni u obraćanju u sedištu partije u Rimu.

Meloni je ipak dodala da je ovo "vreme da se pokaže odgovornost", i dodala da je situacija za Italiju i Evropsku uniju posebno složena.

Meloni ima najveće šanse da se nađe na čelu naredne vlade, što će je učiniti i prvom premijerkom u istoriji Italije. Ujedno, njena vlada će biti najdesnija Vlada Italije od Drugog svetskog rata.

Ipak, neki istaknuti evroparlamentarci upozorili su na pretnju formiranja vlade pod vođstvom desničarke Meloni. "Đorđa Meloni će biti premijerka čiji se politički uzori zovu Viktor Orban i Donald Tramp. Zaro izborna pobeda koalicije stranaka desnog centra u Italiji toliko zabrinjava", rekla je potpredsednica EP, poslanica vladajučćih nemačkih socijaldemokrata Katarina Barli.

Barli, bivša nemačka ministarka prvde, ocenila je da "verbalno" izjašnjavanje Meloni za EU u izborne svrhe ne moža da zamagli činjenicu da ona predstavlja opasnost za kontruktivan saživot u Evropi.

I zvaničnik nemačke konzervativne opozicione CDU Jirgen Hard izrazio je zabrinutost zbog izbora desnog bloka u Italiji, posebno ukazujući na "otvoreno profašističke izjave" same Meloni i na stavove članova njene partije od kojih se "diže kosa na glavi".

Ipak pobedu Meloni su pozdravili ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AFD), francuski krajnje desni Nacionalnio savez Marin Le Pen i vladaćuća poljska Partija Pravde i prava.

Izvor: Beta, agencije

Foto: Beta/AP