EU smatra da su referendumi o pripajanju Rusiji organizovani u ukrajinskim oblastima "ilegalni" i sve osobe koje su učestvovale u njihovoj organizaciji će biti kažnjene, rekao je 27. septembra portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela. Istovremeno je Kremlj saopštio da će posle referenduma teritorije DNR i LNR, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, promeniti svoj međunarodno-pravni status.

"Snosiće posledice sve osobe koje su učestvovale u organizaciji tih ilegalnih referenduma i koje su ih podržale", rekao je Borelov portparol Peter Stano na redovnoj konferenciji za novinare u Briselu.

Evropska unija priprema nove ekonomske i sankcije pojedincima u Rusiji i na spisak će biti stavljene osobe koje su jasno uključene u te referendume, rekao je jedan od Borelovih saradnika, Lik Pjer Devinj u obraćanju u Evropskom parlamentu.

"Svaka podrška tim ilegalnim referendumima je ilegalna. Sve zavisi od uključenosti u tu podršku", rekao je Stano i dodao da će članice EU utvrditi da li su aktivnosti tih osoba podložne sankcijama i da li ima razloga da im se uvedu sankcije.

Za uvođenje novih sankcija potrebna je jednoglasna odluka evropske dvadesetsedmorice.

EU je već uvela šest rundi sankcija Moskvi, među kojima je i prekid kupovine uglja i nafte. Ona je stavila i više od hiljadu Rusa, među kojima i predsednika Vladimira Putina i brojne oligarhe, na crnu listu osoba kojima je zabranjen ulazak u Uniju.

Kremlj: Posle referenduma menja se međunarodno-pravni status četiri oblasti

Kremlj je 27. septembra saopštio da će posle referenduma o pridruživanju separatističke Donjecke Narodne Republika (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, te teritorije promeniti svoj međunarodno-pravni status.

Posle referenduma o pristupanju teritorija Donbasa i "oslobođenih teritorija Ukrajine", njihov pravni status će se "drastično promeniti", što će povući određene posledice po zaštitu građana, rekao je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara da li će se situacija u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti popraviti posle referenduma i da li će biti manje granatiranja Donbasa, Peskov je odgovorio da to zavisi od ukrajinske strane.

"Naravno, situacija će se radikalno promeniti sa pravne tačke gledišta, sa stanovišta međunarodnog prava. Sa svim relevantnim posledicama po zaštitu i bezbednost ovih teritorija", odgovorio je Peskov.

Kremlj je ranije saopštio da će se nakon referenduma napad na te teritorije smatrati napadom na rusku teritoriju.

Na pitanje da li će biti doneta odluka o stvaranju novog federalnog okruga, Peskov je rekao da Kremlj nikada ne najavljuje  takve predsedničke ukaze ili kadrovske odluke.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP