Najuticajniji u Evropskom parlamentu su poslanici Nemačke koja drži i mesto predsednika Evropske komisije, pokazuju 18. oktobra objavljeni rezultati istraživanja platforme EU matrix.

Nemačka delegacija, koju čini 96 evroposlanika, najuticajnija je ukupno gledano i takođe ima najbolje performanse proporcionalno svojoj veličini, objavila je istraživačka platforma čiji je direktor Doru Frantesku, nekadašnji prvi čovek Votvoča Evropa.

Uspešnost Nemačke prvenstveno je rezultat činjenice da nemački evroposlanici drže brojne visoke pozicije u administraciji EP, političkim grupama i odborima, kao i zbog značajnog prisustva u svim vodećim parlamentarnim grupama.

Najuticajni evroposlanici su predsednica EP Roberta Mecola i Manfred Veber, koji vodi EPP, najveću političku grupu. Sledi poslanica Zelenih i potpredsednica EP Hajdi Hautala.

Među deset najuticajnijih su, prema istraživanju platforme EU matrix, predsedavajući odbora Bernd Lange, Johan Van Overtvelt i Huan Fernando Lopes Agilar, kao i lideri političkih grupa Irace Garsija Peres i Stefan Sežurne.

Studija je pokazala da je EPP i dalje najmoćnija politička grupa u EP. Njen uspeh je i što je dobila i pozicije predsednika EP, i generalnog sekretara.

Takođe su članovi Zeleni/EFA iznad težine njihove grupe po liderskim pozicijama u EP, kao i po dobijanju ključnih zakonodavnih dosijea, navodi se u studiji, preneo je EURACTIV.com.

Istovremeno članovi krajnje desničarske grupe Identitet u demokratija "ostaju izolovani" u Parlamentu, što je odraz "sanitarnog koridora" koji koriste centrističke grupe da ih spreče da zauzmu liderske pozicije u EP.

Među manjim zemljama, poslanici iz Luksemburga, Malte i Finske uticajniji su od svoje "težine", dok slovački, kiparski i slovenački evroposlanici imaju najslabije rezultate.

Evroposlanici iz Mađarske i Poljske, dve članice koje su u dugotrajnom sporu sa institucijama EU oko vladavine prava, takođe se bore za uticaj.

Uticaj poljskih evroposlanika u Parlamentu i dalje stagnira jer su koncentrisani u jednoj političkoj grupi, u Evropskim konzervativcima i reformistima, navodi se.

Mađarski evroposlanici su najmanje uticajni u EP, ponajviše zbog toga što vladajuća mađarska partija Fides trenutno nije u nekoj od političkih grupa.

Kada je reč o politikama, poslanici iz zemalja sa severozapada Evrope imaju veći uticaj, u proseku, u pitanjima energetike i kod poljoprivredno-prehrambenih tema dok su evroposlanici iz centralne i istočne Evrope uticajniji od proseka oko digitalne politike.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EP