Zemlje članice EU odobrile su 26. jula koordinisan plan smanjenja potrošnje gasa da bi smanjile zavisnost od Moskve, posle novog drastičnog smanjenja ruskih isporuka, saopštilo je češko predsedavanje EU.

"To nije bila nemoguća misija. Ministri (energetike okupljeni u Briselu) postigli su politički sporazum o smanjenju potražnje gasa u pripremi za narednu zimu", objavilo je na Tviter nalogu češko predsedavanje.

EU je navela u saopštenju da su, u nastojanju da se poveća bezbednost Unije u snabdevanju energentima, članice postigle sporazum o dobrovoljnom smanjenju tražnje gasa za 15% ove zime, preneo je AFP.

Nova regulativa takođe predviđa mogućnost aktiviranja "uzbune EU" o bezbednosti snabdevanja u kom slučaju će smanjenje potrošnje postati obavezujuće.

Dogovoreno je da se između 1. avgusta 2022. i 31. marta 2023. smanji potražnja za gasom za 15% u odnosu na prosečnu potrošnju u proteklih pet godina merama koje će svaka zemlja donositi po sopstvenom izboru.

Kada budu birale mere za smanjenje tražnje, članice će, složile su se, prioritet dati merama koje ne pogađaju zaštićene potrošače, kao što su domaćinstava, i osnovne usluge za funnkcionisanje društa, poput zdravstva i odbrane, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Moguće mere uključuju smanjenje potrošnje gasa u sektoru struje, mere za ohrabrivanje prelaska na drugo gorivo u industriji, nacionalne kampanje podizanja svesti, ciljanje obaveze smanjenje grejanja i hlađenja i tržišne mere, kao što su aukcije između kompanija.

Savet EU je takođe naveo da će biti prihvaćena neka izuzeća i mogućnosti odlaganja od obaveznog cilja smanjenja da bi se uzela u obzir posebna situacija članica.

Cilj smanjenja tražnje za gasom je da se uštedi uoči zime i pripremi za moguće poremećaje isporuka gasa iz Rusije, koja bez prestanka koristi snabdevanje energentima kao oružje, navela je Unija.

"EU je ujedinjena i solidarna. Današnja odluka jasno pokazuje da će zemlje članice stati protiv bilo kog ruskog pokušaja da podeli Uniju upotrebom energetskog snabdevanja kao oružja. Usvajanje predloga za smanjenje gasa u rekordnom roku nedvosmisleno je ojačalo našu zajedničku energetsku bezbednost. Štednja gasa sada će popraviti našu pripremljenost. Zima će biti mnogo jefitinija i lakša za građane i industriju EU", naveo je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela u saopštenju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je EU napravila odlučan korak u suočavanju sa Putinovom pretnjom da potpuno zaustavi isporuke gasa.

"Zajedničkim delovanjem na smanjenju tražnje gasa, uzimajući u obzir sve relevantne nacionalne specifičnosti, EU je postvila čvrste temelje za nezamenljivu solidarnost među članicama suočenim sa Putinovom energetskom ucenom", istakla je predsednica EK.

Prihvaćeni tekst će biti formalno usvojen pisanom procedurom koja će biti završena narednih dana posle tehničke revizije dokumenta.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson rekla je da je nemoguće tačno predvideti koliko će gasa biti potrebno za zimu i kasnije dodajući da to zavisi od vremenskih prilika, posebno tokom zime, obima alternativnih isporuka gasa Evropi, globalne tražnje i drugih faktora.

"Naša procena pokazuje da ćemo se, u slučaju potpunog prekida isporuka u julu, suočiti sa manjkom od 30 milijardi kubnih metara u slučaju prosečne zime i 45 milijardi ako zima bude jaka. Takođe moramo da uzmemo u obzir potrebu da napunimo i dopunimo skladišta", rekla je Simson.

Količina od 45 milijardi kubnih metara odgovara smanjenju za 15% naše uobičajene potrošnje gasa od početka avgusta do kraja marta, rekla je evrokomesarka i istakla da je zato taj procenat cilj kome članice treba da teže.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Savet EU