Evropski parlament i pet rotirajućih predsedavanja EU obavezali su se da zajedno rade na usvajanju reforme pravila o migraciji i azilu Unije pre evropskih izbora 2024.

Predsednica EP Roberta Mecola, predsedavajući Odboru za ljudska prava Huan Fernando Lopes Agilar, predsednica Kontakt grupe za azil Elena Jončeva i stalni predstavnici trenutno predsedavajuće EU Češke i četiri naredna predsedavanja - Švedske, Španije, Belgije i Francuske, potpisali su sporazum o pregovorima između zakonodavaca u cilju reforme pravila EU o migraciji i azilu do februara 2024.

Kako navodi EP, oni su usvojili zajedničko saopštenje u kome su istakli da su se, nakon nekoliko meseci razmene mišljenja o mapi puta za reformu, obavezali da ulože napore da reformišu zakonodavni okvir za azil i migracije pre kraja tekućeg političkog ciklusa.

Zajednički evropski sistem azila i Novi evropski pakt o migraciji i azilu predstavljaju, kako se ističe, prioritet u radu EP i Saveta EU i obe strane će uložiti potrebne napore i raditi zajedno koliko je to moguće, u duhu iskrene saradnje, na putu ka usvajanju zakonodavnih predloga pre isteka zakonodavnog perioda 2019-2024.

Da bi se to postiglo, navodi se dalje u zajedničkom saopštenju, pregovori treba da budu završeni do februara 2024, što zahteva da pregovori između ko-zakonodavaca počnu najkasnije do kraja 2022.

"Efikasna primena dogovorenog rasporeda biće predmet naknadnih sastanaka članova Kontakt grupe za azil i rotirajućih predsedavanja Savetu", navodi se.

Potpisnice sporazuma navele su da veruju da mogu da načine napredak pre kraja tekućeg političkog ciklusa.

"Trebalo bi da budemo u mogućnosti da donesemo novi zakonodavni okvir za jednu od za nas najizazovnijih oblasti politike a to je oblast u kojoj samo zajednički odgovor EU može da obezbedi održiv sistem", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Beta