Šestoro poslanika Evropskog parlamenta iz grupe Socijalisti i demokrate (S&D) pozvali su Evropsku uniju da se probudi i da region Zapadnog Balkana ne prepušta Rusiji i Kini.

U zajedničkom autorskom tesktu za EUobzerver, grupa evroposlanika, među kojima su Tanja Fajon i Tonino Picula, navela je da rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine i evropskih vrednosti mora biti poziv na buđenje za EU ​​da se hitno ponovo posveti Zapadnom Balkanu.

Dalje odlaganje procesa proširenja EU učiniće region ranjivijim, ocenili su autori dodajući da "nekoliko regionalnih i globalnih sila ima sve veći politički i finansijski interes da osujeti evropske ambicije svih šest zapadnobalkanskih republika".

Rusko uplitanje spolja i kampanje dezinformacija, po mišljenju autora, već su ostavili trag, posebno u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, gde su organizovane demonstracije podrške Ruskoj Federaciji nakon Putinovog napada na Ukrajinu.

Zavisnost Srbije od Moskve ide toliko daleko da je vlada čak odbila da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. Ako srpske vlasti ne promene kurs posle prošlonedeljnih izbora, to bi trebalo da ima posledice po evropsku perspektivu zemlje, navodi se u tekstu.

Autori ističu da Evropa ni u kom slučaju ne bi trebalo da odustane od regiona. Više nego ikad, potrebna nam je posvećenost i akcija EU na Zapadnom Balkanu da bismo se suprotstavili kampanjama mešanja Rusije i Kine koje šire anti-EU raspoloženje i pokušavaju da destabilizuju ceo region, navodi se u tekstu.

Na primeru BiH, za koju navode da je 30 godina od rata "u dubokoj političkoj krizi, rastrgnuta korumpiranim političkim elitama, poricateljima genocida i pro-kremaljskim političarima koji su spremni da gurnu zemlju na ivicu kolapsa zbog svojih separatističkih planova i ličnih interesa", grupa evroposlanika ističe da EU ima obavezu da zaštiti teritorijalni integritet, jedinstvo i mir BiH i spreči povratak nasilju iz 1990-ih.

Dodaje se, međutim, da je za snažniju političku ulogu Evrope u BiH neophodno da Evropa hitno povrati svoj kredibilitet na čitavom Zapadnom Balkanu.

Uz ocenu da EU nije održala reč jer još nije otvorila pristupne pregovore ni sa Severnom Makedonijom ni sa Albanijom, iako je iznova i iznova  ponavljala da su obe zemlje učinile sve što se od njih zahtevao za početak pregovora, šestoro poslanika EP koji se bave Zapadnim Balkanom pozavli su šefove država i vlada EU da konačno otvore pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom.

Čvrsto verujemo da će se, kada pregovori budu otvoreni, uticaj ruskih dezinformacija, kao i populističkih grupa i partija koje podržava Rusija, smanjiti, a prodemokratske i proevropske snage će se fokusirati na neophodne reforme ka evropskom članstvu, navodi se u tekstu.

Po oceni autora, proces proširenja, pravilno sproveden, biće pokretač promena za demokratiju, slobodu medija, građanske slobode i vladavinu prava - vrednosti koje Putin godinama uskraćuje Rusima i za koje su Ukrajinci sada primorani da se bore.

Budućnost Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji, u vladavini prava, liberalnoj demokratiji, socijalnoj pravdi i inovativnoj snazi otvorenog društva. Članstvo u EU i, što je još važnije, temeljni i ambiciozni pregovori na putu do njega predstavljaju jedinu garanciju da će građani ovih šest zemalja u nekom trenutku u ne tako dalekoj budućnosti uživati ove pogodnosti. Evropa ne sme da ih razočara, zaključuje se u zajedničkom autorskom tesktu.

Autori teksta su poslanici Grupe Socijalisti i demokrate, druge po snazi u EP: portparol za spoljne poslove i izvestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula, šefica delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon, izvestiteljka EP za Albaniju Isabel Santos, šef Delegacije EP za Severnu Makedoniju Andreas Šider, izvestilac u senci za BiH Ditmar Koster i izvestilac u senci za Srbiju Demetris Papadakis.

Izvor: Beta

Foto: Evropska komisija