Bugarski evroposlanik Radan Kanev pozvao je Evropsku komisiju da članicama EU da jasnu preporuku da zaustave sve procedure za izručenje ruskih državljana iz EU u Rusiju.

Taj potez ima za cilj da spreči ekstradiciju Alekseja Alčina, Rusa koji je pre gotovo pola godine u Varni u znak protesta zbog rata u Ukrajini spalio svoj pasoš.

Alčin će verovatno biti izručen Rusiji posle odluke bugarskog suda.

"Sve garancije koje Ruska Federacija daje po pitanju ljudskih prava nisu ništa drugo do prazne deklaracije", naveo je Kanev iz grupe Evropska narodna partija (EPP) u pismu predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli.

Kako je dodao, svakom građaninu Rusije koji učestvuje u otvoreno antiratnim i opozicionim aktivnostima ne samo da preti opasnost od torture, ponižavanja i nehumanog postupanja, već i, iako nije zvanično proglašena, smrtna kazna.

Evroposlanik je pozvao Komisiju da jasno preporuči članicama da suspenduju sve tekuće i buduće procedure ekstradicije za državljane Rusije, posebno u slučajevima kada se radi o građanima koji se protive režimu u Kremlju.

Za inicijativu bugarskog evroposlanika sada se prikupljaju potpisi poslanika Evropskog parlamenta.

Rusija je tražila da joj se izruči Alčin, koji u Bugarskoj živi od 2017, u vezi sa istragom poreske prevare. On i njegova žena uvereni su da je zahtev Rusije politički motivisan.

Sajt Ofnjuz (OFFNews) citirao je pismo ministarstva pravde tužilaštvu da je dokumenta za izručenje Alčina "lično doneo" službenik ruske ambasade.

Građani Sofije ispred zgrade suda organizovali su protest protiv odluke o izručenju. Nosili su transparente "Ovo nije Moskva", "Oslobodite Alčina", "Sloboda za Alekseja Alčina! Stidite se - sudije, tužioci, sluge Kremlja".

Pored toga, građani i novinari su predsedniku Bugarske Rumenu Radevu uputili otvoreno pismo u kome upozoravaju da bi ekstradicija Alčina "bila ozbiljan udarac bugarskoj vlasti u demokratskom svetu".

Izvor: EURACTIV Bulgaria

Foto: Beta/AP