Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je 12. septembra na samitu u Brdu kod Kranja usvojen zajednički zaključak u šest tačaka, ali bez hrvatskog stava o važnosti "legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH".

Prema navodima hrvatskih medija s tom formulacijom se nisu složili predstavnici BiH.

Vučić je posla sastanka izjavio da bi Srbija taj stav predsednika Hrvatske Zorana Milanovića podržala jer je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Uspeli smo da usvojimo zajednički zaključak u šest tačaka koji reafirmiše podršku evropskom putu Zapadnog Balkana, viznu liberalizaciju za sve u regionu, davanje kandidatskog statusa BiH i ono što je za nas važno, to je da tražimo podršku EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao Zapadni Balkan kao i cela Evropa, ukoliko je moguće da je dobijemo ukoliko nije, opet nikom ništa", rekao je Vučić novinarima u Sloveniji.

Samitu u Brdu kod Kranja su prisustvovali predsednik Albanije Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović i predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić.

"Pokazali smo dosta razlika, dijametralnih stavova, ali razgovor je tekao civilizovano, racionalno", rekao je srpski predsednik i dodao da su glavna tema sastanka bila očekivanja regiona od Evopske unije.

Dodao je da je atmosfera na sastanku bila bolja nego prošle godine, iako je teža situacija u regionu.

Zaključci samita

Učesnici samita Procesa Brdo-Brioni usvojili su zajedničke zaključke kojima se poziva na ubrzanje procesa proširenja EU na Zapadni Balkan i traži status kandidata za članstvo u EU za Bosnu i Hercegovinu i bezvizni režim za čitav Zapadni Balkan do kraja 2022.

Šest usvojenih zaključaka objavio je na Tviteru predsednik Slovenije Borut Pahor koji je zajedno sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem bio domaćin skupa:

  • "1.Ponovo naglašavamo važnost proširenja EU kao najdirektnijeg doprinosa održanju mira i stabilnosti u regionu, što je više nego ikad geopolitičko pitanje.
  • 2. Zalažemo se za brži proces EU integracije u skladu sa doboro poznatim uslovima za članstvo.
  • 3. Pozivamo na davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovii do kraja 2022.
  • 4. Pozivamo na uspostavljanje bezviznog režima za čitav Zaoadni Balkan do kraja 2022.
  • 5. Pozivamo EU da stane uz Zapadni Balkan u ublažavanju posledica privredne i energetske krize.
  • 6. Potvrđujemo svoju opredeljenost za dijalog kao jedini način za prevladavanje razlika i otvorenih pitanja u regionu".

Vučić: EU u Srbiji nepopularna, nadam se da ćemo to moći da promenimo

Predsednik Srbije izjavio je u Brdu kod Kranja da Evropska unija među građanima Srbije nije popularna i izrazio nadu da se to u narednom periodu može promeniti.

"Ja dolazim iz zemlje koja se nalazi na evropskom putu, neće da odustane od toga, ali u kojoj je EU najmanje popularna. Da danas imate referendum u Srbiji hoćete li da idete u EU ili ne, građani Srbije bi rekli ne. Nadam se da ćemo to uspeti da promenimo u mesecima i godinama koje su pred nama", rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da je jedan od glavnih razloga pitanje teritorijalnog integriteta Srbije jer su "svima puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, a teritorijalni integritet Srbije su pogazili kao maljem".

"Ljudi u Srbiji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate, ali se nadam da se taj racionalni impuls kod građana da proradi u budućnosti i da ćemo da razumemo šta su nam stvarni interesi i da ćemo to uspeti da odvojimo od emocija", rekao je on.

Nakon samita Inicijative Brdo-Brioni, Vučić je istakao da je u pregovorima Beograda i Prištine sada "sve potpuno drugačije u odnosu na ono što je bilo".

"Biće mnogo dolazaka i odlazaka raznih stručnjaka. Prva stvar je - niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga da žele da (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu izvuku argument Kosova iz ruku koji on u razgovorima sa svim zapadnim zvaničnicima koristi", dodao je Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta/STA/Bor Slana